Ennen muuttoa

Älä aloita muuttohommia myöhemmin kuin kaksi viikkoa ennen itse muuttoa.

Heitä pois kaikki turha. Muutto on täydellinen tilaisuus päästä eroon turhista tavaroista. Myy, anna pois, heitä roskiin kaikki mitä et tarvitse.

Varaa paljon pakkausmateriaalia: paperia (jos ei muuta, niin sanomalehti), leveää teippiä, ilmakuplakelmua. Pari viikkoa ennen päivää X, ala pakkaamaan tavaroita:

  • Aloita taaimmista kaapeista, ja niiden peräosista. Yleensä siellä on juuri ne tavarat, joita tarvitsee vähiten.
  • Kirjat kerää laatikoihin tai pinoihin 10-15 kpl per pino ja kiedo kelmulla tai paksulla paperilla (ei sanomalehdellä!)
  • Suuremmat esineet, sellaiset kuin tyynyt, peitot, patjat ja paksut talvivaatteet kannattaa pakata isoihin paksuihin muovipusseihin.
  • Vaatteet voi myös pakata matkalaukkuihin ja -laukkuihin.
  • Muuton edeltävänä iltana pakkaa ruokailuastiat. Helposti rikkoutuvat astiat pakkaa erikseen tavallisista astioista ja esim ilmakuplakelmuun.

Neuvo: Jo pakatut tavarat aseta lähemmäs ulko-ovea, helposti rikkoutuvat kannattaa laittaa kauemmas nurkkaan.

Noudata sääntöä: Heti kun olet pakannut laatikon, merkkaa se välittömästi. Uudessa asunnossa sanot kiitos tästä säännöstä.

Jos on mahdollisuus, niin alkakaa kuljettamaan muuttolaatikoita jo vähitellen ennen muuttoa. Muutama laatikko ja laukku ei ole vaikea kuljettaa tavallisella henkilöautolla. Näin muuttopäiväksi jää kuljettaa vain huonekalut ja suuremmat, sekä välttämättömät tavarat.
Asiakirjat, arvotavarat ja rahat pakatkaa erikseen. Mahdollisuuksien mukaan antakaa etukäteen ennen muuttoa nämä tavarat turvalliseen paikkaan säilöön.

3-4 päivää ennen muuttoa voi alkaa pakkaamaan kodinkoneita ja elektroniikkaa, sekä suuria huonekaluja.

Neuvo: Jos on mahdollisuus, niin yksi huone kannattaa jättää tyhjäksi muuttolaatikoista ja muusta muuttoon viittaavasta. Näin sinulla on mahdollisuus levätä muutosta, etkä ole jatkuvassa stressissä.

Tavarat, joita tarvitset päivittäin kannattaa pakata viimeisenä ja täysin omiin muuttolaatikkoon tai laukkuun, jotta muuton jälkeen et joutuisi etsimään niitä mistään.
Mahdollisuuksien mukaan voit myös pyytää esim sukulaisia katsomaan pieniä lapsiasi ja kotieläimiä.

Itse muutto on hyvä suunnitella aamupäivälle.

Ensimmäisenä muuttoautoon lastataan suuret huonekalut. -On tärkeää kiinnittää ne pakussa. Vasta tämän jälkeen pienempi irtaimisto.

Kun saavut uuteen asuntoon suunnittele toimesi seuraavassa järjestyksessä: huonekalujen pakkausten poisto ja kokoaminen, muun irtaimiston pakkausten poisto.

Muutto ei ole niin pelottava kuin siitä on tapana ajatella. Jos lähestytte sitä oikein niin lukuisia epämiellyttäviä asioita on helppo väistää. Loppuen lopuksi, muutto on iloinen asia. Se on uuden osan alku elämästä.

Kaikista tärkeintä, että et jätä muuttoa oman onnen nojaan. Suunnittele kaikki etukäteen, seuraa omaa suunnitelmaa ja kaikki järjestyy hyvin!